Articol de DR. Beate Leiße, formator NARM.

In domeniul psihoterapeutic, exista o gama larga de traininguri si experiente de invatare disponibile, permitand practicienilor sa isi extinda cunostintele si capacitatile in tratamentul diferitilor clienti.

Deci, de ce NARM? Ce pot terapeutii invata in timpul unui training NARM care este diferit de alte traininguri?

Neuro-Affective Relational Model ™ este un model neurostiintific orientat spre dezvoltare, care se concentreaza pe sarcinile fundamentale si unitatea functionala a dezvoltarii psihologice si biologice. Se bazeaza pe psihoterapii psihodinamice si cognitive, precum si pe incorporarea elementelor din psihoterapiile somatice si expresive traditionale.

NARM lucreaza in momentul prezent cu o ancheta somatica asupra naturii identitatii, in special asupra identitatii adaptive care se dezvolta ca raspuns la traumele complexe precoce. Este un model non-regresiv, non-cathartic si non-patologizant. In conectarea cu noi insine, cu corpul nostru si in relatia cu ceilalti experimentam autoreglarem, vindecare si cresterea capacitatii de conectare si de viata.

Ce inseamna asta in practica? Voi descrie propria mea calatorie concentrandu-ma nu doar pe modul in care clientul poate fi sprijinit in modul cel mai semnificativ, dar si pe modul in care terapeutul poate fi mai eficient.

Dupa ce mi-am terminat educatia psihodinamica de baza si dupa anii mei clinici in psihiatrie, m-am trezit epuizata si putin obosita de incercarea de a gasi solutii pentru a-mi ajuta clientii sa duca o viata mai buna. De multe ori m-am simtit provocata si uneori iritata de toate cerintele clientilor mei. Am auzit frecvent propozitia: “Inteleg ce se intampla in mine, dar toata aceasta intelegere nu ma ajuta, viata mea nu pare sa se schimbe”.

Am vrut sa gasesc un nou mod de a practica terapia care sa fie mai eficient. M-am uitat in diferite cursuri de formare pentru a vedea ce alte metodologii exista.

Inainte de a ma intalni cu NARM, am urmat un atelier de doi ani descris ca: “formare de baza in tratarea traumei – iesirea din trauma catre viata”. Aceasta a inclus aspecte precum reactiile corporale, mindfulness somatic, reglarea sistemului nervos si elemente de constelatie familiala, EMDR, SE si Focusing. Pe langa toate aceste elemente diferite, s-a concentrat si pe introducerea “simtului simtit (felt sense)”, a titrarii si a modului in care se poate intampla transformarea traumei, ajutand clientul sa se reconecteze din nou la viata.

Accentul a fost pus pe sanatate in loc de boala. Acest lucru a fost extrem de inspirat pentru mine, si in urma de la acest lucru, m-am angajat mai departe in formare in EMDR, in primul rand pentru ca terapia EMDR abordeaza direct convingerile si judecatile pe care o persoana are despre el / ea si sprijina-le sa gandeasca diferit.

Am inceput sa practice aceasta metoda pentru un timp, dar am avut impresia ca ceva lipsea – in practica, clientii de multe ori nu au fost in masura sa includa intelegerea lor crescuta pentru a se sprijini pe ei insisi, si s-au deconectat din nou de la ei insisi. Am inteles ca problemele pacientilor mei erau inradacinate in credintele pe care le-au avut despre ei insisi si in auto-respingere care merge impreuna cu gandurile lor. Dar dificultatea a fost cum sa abordez acest lucru in terapie intr-un mod eficient, astfel incat pacientii mei sa poata transforma suferinta lor. In acelasi timp, m-am trezit adesea incercand sa-mi conving pacientii sa se trateze intr-un mod mai bun – ceea ce, desigur, nu a fost intotdeauna eficient, ci si obositor pentru mine.

Cautand o alta metoda care ar aborda componenta care lipsea, am inceput formarea in Somatic Experiencing (SE) [trademark], si prin aceasta, in 2008, m-am intalnit cu Dr. Larry Heller, pe atunci un profesor in Somatic Experience.

Era concentrat pe sistemul nervos care la acea vreme mi s-a parut a fi partea lipsa. Provocarea a fost ca ceea ce a fost predat in formarea SE s-a referit in primul rand la traume de soc. Majoritatea clientilor mei, cu toate acestea, se lupteau cu traume de dezvoltare. Intrebarea mea era cum as putea trata eficient traumele de dezvoltare.

In acest timp, Dr. Heller a inceput cursul de formare NARM pe care l-am urmat. In formarea NARM am invatat ceva nou – cum sa abordeaz complexitatea distorsiunilor de identitate, ca parte a adaptarilor la traumele de dezvoltare precoce si modul in care aceste distorsiuni sunt reflectate in organism, in sistemul nervos si in minte.

In timp ce abordeam aceasta complexitate, am invatat ca NARM foloseste instrumente simple si foarte umane, care au facut munca mea mai eficienta.

In esenta, NARM lucreaza in prezent, cu o investgatie somatica a naturii identitatii, in special a identitatii adaptive care s-a dezvoltat ca raspuns la traumele complexe. Este non-regresiv, non-cathartic si non-patologizant.

In NARM, terapeutul nu incearca sa “repare” simptomele clientilor, ci exploreaza lumea interioara a clientului si conflictele interioare care conduc la aceste simptome.

In NARM, am ajuns sa inteleg nevoia mea de a „repara” clientii, precum si alte reactii de contratransfer, cum ar fi grija compulsiva. Acest lucru ne ofera, ca terapeuti, nu numai alternative mai eficiente, ci alternative mult mai putin stresante. In NARM, invatam sa detinem “imaginea de ansamblu” – ceea ce inseamna nu doar sa ramanem concentrati pe simptome si probleme, ci sa recunoastem intelepciunea interioara si creativitatea strategiilor clientilor care i-au ajutat odata sa se adapteze la un mediu timpuriu care nu era optim pentru ei. Aceasta inseamna ca, din aceasta perspectiva, nu avem nevoie sa-i “salvam” pe clientii nostri sau sa tinem cu vreo parte din conflictul lor interior.

Cand clientii vin la practica noastra este, de obicei, pentru ca strategiile lor nu mai sunt de folos. Strategiile care odata le-au salvat viata devin acum limitari care creeaza simptome si suferinta. In cele mai multe cazuri, clientii au dorinta, de inteles, de a gasi strategii noi. Cand noi, ca terapeuti – cu cele mai bune intentii ale noastre – sprijinim acest lucru si incepem sa incercam sa gasim noi abordari pentru clientii nostri, sustinem de fapt mesajul implicit pe care si-l trimit ei insisi : “este ceva in neregula cu mine, trebuie sa ma schimb” . La un nivel nerostit, acest lucru intareste sentimentele negative pe care le au despre ei insisi si, de fapt, sustine cercul vicios al respingerii de sine in care se afla deja.

In NARM, am crescut capacitatea mea terapeutica de acceptare si de a fi cu un client in loc de a incerca sa schimb ceva cu sau pentru ei. In mod eficient, daca putem tine intelegerea mai profunda ca nu este nimic in neregula cu clientii nostri, atunci sustinem mesajul tacit ca sunt bine asa cum sunt, inclusiv toate greutatile si dificultatile lor, deoarece aceste probleme exista ca urmare a unei strategii care a fost odata necesara si utila.

Ceea ce noi, ca terapeuti, putem invata intr-un training NARM este sa dezvoltam o intelegere si o curiozitate despre strategiile de supravietuire ale clientilor si sa cultivam o prezenta mindfulness intrupata, in timp ce exploram lumea interioara a unui client. Si ne permite sa aflam mai multe despre dinamica din spatele propriilor noastre reactii de contratransfer pentru a ne rezolva propriile probleme care ar putea sta in calea de a ramane deschisi si curiosi.

O parte a formarii este modul de lucru cu cei “patru piloni” – clarificarea intentiei si intelegerii muncii terapeutice, punerea intrebarilor exploratorii, sprijinirea “agency”, reflectarea schimbarilor somatice spre cresterea conexiunii – si semnificatia si importanta lor in procesul terapeutic. In plus, sprijinim reconectarea si “agency”/ asumarea utilizand un limbaj deschis, orientat spre proces; si, in timp ce acceptam experientele clientilor intr-un mod respectuos, chestionam ipotezele lor despre lume si despre ei insisi. In cele din urma, invatam sa avem incredere ca toata lumea are capacitatea de a se dezvolta spre mai multa conexiune si vindecare si o va face pe masura ce se simte suficient de in siguranta.

Aceasta este asumptia fundamentala in NARM – ca simptomele si dereglarea fiziologica se dizolva spontan atunci cand conflictele interioare incep sa se rezolve. Terapeutul creeaza un mediu sigur care permite tuturor emotiilor, gandurilor, atitudinilor si strategiilor, sa apara, sa fie imbratisate si apoi a intelese intr-un mod nou. Clientul nu mai are nevie sa se deconecteze de el insusi. Schimbarea interna se intampla atunci cand clientul este prezent cu, dar nu se mai identifica cu gandurile, emotiile, senzatiile si strategiile sale.

NARM a facut munca mea mult mai usora si mai eficienta, in acelasi timp. De cand mi-am terminat propria formare NARM, asist in mod regulat la mai multe cursuri de formare pentru terapeutii din Europa si am invatat sa le sustin cresterea si intelegerea mai profunda a propriilor conflicte si dinamici interioare, precum si sa le dezvolt abilitati clinice care sunt foarte diferite de ceea ce se preda in alte metode.

In munca lui Dr. Heller exista o declaratie de baza:

“Miscarea spontana in noi toti este spre conexiune si sanatate. Indiferent cat de retrasi si izolati am devenit sau cat de grava a fost trauma pe care am experimentat-o, la cel mai profund nivel, la fel o planta se misca spontan spre soare, exista in fiecare dintre noi un impuls care se indreapta spre conexiune. Acest impuls organismului este combustibilul NeuroAffective Relational Model ™” (Dr. Larry Heller)

Am gasit acest lucru atat de adevarat si atat de util pentru mine personal si munca mea cu clientii.

Autor:

Dr Beate Leiße (Formator NARM)
Dr.Beate Leisse este psihiatru si psihoterapeut in Essen, Germania. Ea este, alaturi de Larry Heller, unul dintre cei 3 formatori Narm in Europa si are peste 20 de ani de explerienta clinica in practica privata ca psihiatru si psihoterapeut (adordarea psihodinamica).